Nového predsedu DP v Ladomírovej obviňujú bývalí členovia z podvodu

08.02.2007 Prešov

Prešov 8. februára (TASR) - Predseda Družstva podielnikov (DP) v Ladomírovej v okrese Svidník Jozef Žák mal podvodom pripraviť DP o 18,5 milióna Sk. Tvrdí to...
Prešov 8. februára (TASR) - Predseda Družstva podielnikov (DP) v Ladomírovej v okrese Svidník Jozef Žák mal podvodom pripraviť DP o 18,5 milióna Sk. Tvrdí to v oznámení na políciu vo Svidníku v súčasnosti už bývalý podpredseda DP Pavel Andrejko. O dôvodoch, prečo sa tak rozhodol konať, informoval dnes novinárov v Prešove spolu so svojou kolegyňou, takisto už len bývalou ekonómkou DP Ľubicou Smolkovou.

Predseda DP v reakcii pre médiá odmietol všetky obvinenia. Tvrdil, že predsedom DP a aj predsedom predstavenstva DP sa stal na členskej schôdzi 10. decembra 2006 preto, aby si vymohol svoje podlžnosti, ktoré DP voči nemu od roku 2002 malo za prenájom jeho majetku. To, že viacero strojov, nehnuteľnosti a kusov dobytka predal podstatne lacnejšie ako bola ich nadobúdacia hodnota, pritom niektoré stroje ešte DP ani neprevzalo, ale sú stále u predávajúceho, jeho matky Anny, súkromne hospodáriacej roľníčky, komentoval slovami, že o cenách nerozhodoval on, ale vzišli z dražby. Navyše viac záujemcov v dražbe nebolo. O prepustení zo zamestnania Andrejka a Smolkovej povedal, že urobil tak preto, lebo v DP požívali nezákonné výhody.
Andrejko a Smolková sa spolu so svojím právnym zástupcom vyjadrili, že v zákonnej lehote sa odvolajú proti prepusteniu zo zamestnania. Keďže polícia vyšetruje celý prípad, usilujú sa o to, aby súd zamedzil predbežným opatrením Žákovej mame nakladanie s majetkom. Podľa nich neprotestuje proti Žákovmu konaniu viac členov DP preto, lebo sa dali kúpiť \"vianočnou odmenou\" päťtisíc Sk, ktorú Žák vyplácal účastníkom schôdze 10. decembra. Žák predtým členom DP vôbec nebol. Spolu s ním sa stali členmi DP už aj jeho brat Peter a ich otec.
Podľa Andrejka Žák podobne zlikvidoval časť družstva vo Vyšnom Mirošove a celé v Kružľovej, obe takisto v okrese Svidník.
Podľa výpisu z obchodného registra je Žák od 23. decembra 2006 zapísaný ako nový predseda predstavenstva DP. Figuruje tiež ako predseda predstavenstva vo firme Správa majetku, a. s. , Prešov od jej zápisu do registra 10. januára 2006. Patrí Gréckokatolíckemu biskupstvu v Prešove. Medzi členmi dozornej rady je napríklad prešovský eparcha Ján Babjak. Žák je doktor prírodných vied a vyštudoval teológiu na Gréckokatolíckej bohosloveckej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove.
 

Vyberte región

mark